De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in februari flink sterker gegroeid dan een maand eerder. Er kwamen afgezien van de landbouwsector 242.000 arbeidsplaatsen bij, tegen een herziene 172.000 in januari.
Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend. Het werkgelegenheidscijfer overtreft ruimschoots de verwachtingen van economen. Zij rekenden gemiddeld op een groei met 195.000 banen. Er bleken bovendien in januari ruim 20.000 banen meer bij te zijn gekomen dan eerder was gemeld.
De winsten op de Europese aandelenbeurzen liepen vrijdag in de middaghandel stevig op. De Amsterdamse AEX-index stond rond 14.40 uur 1,3 procent in de plus op 439,54 punten. Rond het middaguur stond de graadmeter nog 0,5 procent hoger. De MidKap steeg 1,8 procent naar 675,66 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen kregen er 0,9 tot 1,3 procent bij.
Minpuntje: uurloon neemt af
De werkloosheid bleef zoals verwacht stabiel op 4,9 procent van de beroepsbevolking. Ook het aantal werklozen bleef onveranderd op 7,8 miljoen, net als het aantal mensen dat langdurig zonder baan zit (2,2 miljoen). Een minpuntje is dat het gemiddelde uurloon ten opzichte van januari licht afnam. Die daling zagen economen niet aankomen.
De meeste nieuwe banen zijn gecreëerd in de gezondheidszorg en het maatschappelijk werk. Ook de detailhandel nam een aanzienlijk deel van de aanwas voor haar rekening. Alleen in de mijnbouw was sprake van een daling. In belangrijke sectoren als maakindustrie, groothandel, transport, zakelijke en financiële dienstverlening veranderde per saldo weinig aan de werkgelegenheid.
Het maandelijkse banenrapport van de overheid geldt als een belangrijke graadmeter van de groeikracht van de Amerikaanse economie. De cijfers hebben grote invloed op het rentebeleid van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de VS.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl